ads

Как да изберете настилка за спортна зала

Настилките за спорт на закрито трябва да предлагат две основни неща: ефективност и издръжливост. Това е така, защото аспектът на безопасността на настилката се решава от начина, по който повърхността се представя, а аспектът на съотношението цена-качество се решава от това колко дълготрайна е тя.

В училищата и спортните центрове безопасността и дълготрайността са особено важни фактори. Изводът е, че се нуждаете от спортна настилка, която е подходяща за целта. В това ръководство ще ви препоръчаме различни видове настилки в зависимост от случая на употреба.

Видове спортни зали според сградата

Има различни видове спортни зали. Според това каква е сградата и кой ще използва залата можете да изберете настилка за спортна зала. Например в училищен салон трябва да мислите за мултифункционалност и за щадене на децата, които ще използват залата.

В мултифункционална спортна зала ще ви трябва настилка, която да покрие много видове спортове: там трябва да се избере настилка, която позволява игра на баскетбол, хандбал, волейбол, но да позволява и провеждането на други спортни събития.

В спортна зала за определен спорт, например колодрум, ще трябва да изберете настилка, която позволява карането на колело и развиването на скорост. В спортна зала за тенис, трябва да изберете настилка подходяща за игра на тенис на корт, така че да се тренира и да се провеждат състезания. Във фитнес зала се търси настилка, която да издържи на натоварването върху под от тежките уреди и активната спортна дейност.

Видове спортни настилки според материала

Полиуретанови подове

Полиуретановите подове са тези, които повечето спортни центрове инсталират в многофункционалните зони. Повърхността е нехлъзгава и има мек амортизиращ ефект. Тази повърхност може да се използва за повечето спортове, включително спринт, хокей, баскетбол и футбол на закрито.

Дървени подове

Дървените подове за спортни приложения са проектирани така, че да нямат слоеве от алтернативни материали, които биха могли да се разпаднат. Те са изключително издръжливи и се считат за стандартния избор за баскетболни подове, фитнес подове и подове за танци.


Винилови подове

Виниловите настилки за спортни приложения предлагат сходни характеристики с тези на полиуретановите настилки и решението между едната или другата обикновено се свежда до цената. Подобно на полиуретановите настилки, винилът е многофункционален, така че може да се използва в спортни центрове.

Линолеумни подове

Линолеумът е подходящ материал за мокри помещения в спортния център, като душове или съблекални. Той се използва и в зони в спортните центрове, които изискват висока еластичност, като баскетболни игрища и игрища за бадминтон.

Каучуков под

Каучуковата настилка е популярен избор за закрити спортни площадки поради своите предимства. Тя предлага отлично абсорбиране на удари и шокове, което е особено полезно при спортове с висока интензивност, свързани със скокове и бързо движение. Каучуковата настилка осигурява добра поддръжка и защита на ставите, като същевременно осигурява добра сцепление и предотвратява хлъзгане. 

Допълнителни особености

Подложка

При всяка спортна подова настилка трябва да се помисли и за подложка, тъй като полагането на подова настилка директно върху основа като бетон или дъски няма да осигури подходяща защита на основата. Можете също така да промените характеристиките на настилката (отскок, амортизация и т.н.), като използвате различни видове подложки и дебелини.


Разглеждане на еластичността

Когато говорим за спортни подови настилки, винаги обсъждаме еластичността. Еластичността се отнася до възможностите за поглъщане на удари и деформация на дадена настилка. Областите на еластичност са точкова еластичност, смесена еластичност, комбинирана еластичност и площна еластичност. Различните настилки се отличават в различни области. Имаме безплатна брошура, която можете да изтеглите, за да научите повече.

Важно е да вземете под внимание еластичността, когато вземате решение за най-добрата спортна настилка на закрито, тъй като тя пряко влияе върху производителността и комфорта.

Кой е правилният вид подова настилка за вашата спортна зала.? Това зависи от бюджета ви и от това какъв е предвиденият случай на използване. Можем да ви препоръчаме подходяща подова настилка и качествен монтаж, ако ни попитате. В противен случай помислете за полиуретанова настилка за многофункционална повърхност.

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737