ads

6 признака за запушване на канализационната тръба



Изправността на канализационната система е от решаващо значение за комфорта и хигиената в нашите домове и обществени сгради. Въпреки че е проектирана да бъде надеждна и устойчива, с времето могат да се появят проблеми, които да доведат до запушване на канализацията.

Ето защо е добре да се разпознават основните признаци, които сигнализират за бавно оттичане на водата. Разбирането на тези признаци и ранното им отчитане може да ви помогне да предприемете своевременни мерки за почистване и поддръжка на канализационната система, предотвратявайки евентуални щети и разходи.

Необходимо е да се отбележи, че някои от признаците могат да са индикация и за други проблеми, свързани с канализацията, като например повредени тръби или проблеми с помпите. В такива случаи могат да са необходими професионална оценка и ремонт.

 

Признак 1: Бавно оттичане на водата

Когато канализацията се запуши, един от първите признаци, които можем да забележим, е бавното оттичане на водата от санитарните уреди - мивка, вана или душ. Това може да се случи поради натрупване на отпадъчни материали, като фекалии, косми, мазнини, сапун, хартия или хранителни остатъци, които пречат на свободния поток на водата през тръбите. С течение на времето, ако не се разрешат тези натрупвания, оттичането на водата може да стане все по-бавно, като дори може да се спре напълно.

Ако забележите такъв проблем, трябва да реагирате своевременно, за да предотвратите по-сериозни проблеми. При по-леки запушвания, можете да опитате да ги отстраните с помощта на домашни средства като сода, сол, вряла вода или вакуум помпа.

Въпреки това, ако проблемът продължава или се повтаря все по-често, е препоръчително да се обърнете към професионалисти, които да прегледат и отстранят запушването в цялата канализационна система.

 

Признак 2: Неприятна  миризма

Един от явните признаци за запушване на канализацията е наличието на неприятна миризма, която се разнася в помещението. Тази миризма може да бъде предизвикана от натрупването на отпадъци, които запушват притока на въздух и пречат на нормалната въздушна циркулация.

Сифоните са специални устройства, които задържат вода в тръбите и предотвратяват проникването на миризми от канализационната система във вътрешните помещения. Проверете сифоните и се уверете, че са пълни с вода, защото ако са сухи или се е нарушила тяхната функция, неприятната миризма може да се разпространява от тях.

Също така проверете доброто затваряне на канализационните отвори  в тоалетната и ги почистете от евентуални отлагания.

Признак 3: Връщане на отпадъчни води

Когато канализационната система е запушена, може да се наблюдава връщане на отпадъчни води. Това се случва, когато блокажи в тръбите не позволяват на мръсната вода да оттича нормално и тя започва да се връща обратно в помещенията, където се използват санитарните уреди.

Ако забележите възвръщане на отпадъчни води, е важно да прекратите използването на засегнатите санитарни уреди и спрете оттичането на водата.

 

Признак 4: Повишено ниво на водата в тоалетната чиния

При запушване на канализацията може да се повиши ниво на водата в тоалетната чиния. Това се дължи на факта, че блокажът не позволява на отпадъчната вода да оттича нормално и тя се задържа в тръбите или връща обратно, причинявайки повишено ниво.

Ако забележите, че се повишава нивото на водата в тоалетната чиния, веднага спрете да я използвате, за да избегнете преливане на водата и предприемете необходимите действия за отпушването на канала.

 

Признак 5: Поява на водни петна или влага около санитарните уреди

Появата на водни петна или влага около санитарните уреди - мивки, тоалетни чинии или душове, може да бъде указател за проблем с канализационната система. Тези проблеми могат да се дължат на изтичане на вода от запушени или повредени тръби, което води до натрупване на влага в околната област.

Ако забележите водни петна или влага около санитарните уреди, е препоръчително да се обърнете се към професионалисти, които да прегледат и отстранят причините за изтичането на вода. Те ще диагностицират проблема с камера за обследване на канали.

 

Признак 6: Повишен шум от канализационната система

Ако забележите необичаен или по-силен шум при оттичане на водата от санитарните уреди, това може да бъде причинено от запушени тръби, лошо инсталирани компоненти или дори проблеми със самите уреди.

Друга причина за шум от канализацията може да бъде наличие на въздушни джобове в тръбите, както и от проблеми с водното налягане в системата.

Предпазете се от по-големи разходи и осигурете нормалното функциониране на канализационната система като следите за появата на тези 6 основни признака, които сигнализират за наличието на проблем с оттичането на водата. За да предотвратите бъдещи запушвания на канализацията, е препоръчително да използвате веднъж месечно ензимен почистващ препарат или други домашни препарати за отпушване на канали, които не съдържат силни химикали и са напълно безопасни за вас и вашето семейство.

 


 

 



Ако търсите направата на сайт, SEO оптимизация, поддръжка, други услуги от дигитална агенция, то тогава кликнете върху изображението:
Комплекни уеб и SEO услуги от Висео

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737