ads

Керамични плочки за баня


През последните десетилетия най-известният материал за довършване на стените на банята са керамичните плочки или техните аналози, направени от изкуствени заместители. Преди това, заедно с керамиката, беше обичайно да се покриват повърхностите на стаята с обикновена маслена боя, но тази опция рядко се среща дори в най-старите сгради. В днешно време керамичните плочки могат да бъдат закупени както в обикновените строителни магазини, така и поръчани онлайн. Поради голямата популярност на този материал, производителите непрекъснато разширяват продуктовата си гама, като ежегодно добавят нови цветове, форми и текстурирани повърхности за плочки. В България можете да намерите керамика, произведена в много страни по света, броят на всички артикули не може да бъде преброен.

Предимства на керамичните плочки за ремонт на баня

За всеки тип стая има най-подходящия довършителен материал. Плочката е подходяща специално за повърхности за баня, тъй като през нея не преминава влага, почиства се лесно и когато е суха не е проводник на електрически ток. Ако всички шевове на плочките са запечатани, тогава не е нужно да се притеснявате, че ще наводните съседите си. Керамиката е много твърда и затова трудно се поврежда. Този материал е огнеупорен, тъй като не може да гори или тлее, а също така не поддържа самото горене. И най-важното е, че керамичните плочки са в средния ценови диапазон.

Някои неудобства при работа с керамика могат да бъдат причинени от нейното голямо тегло и крехкост, тоест нестабилност на удари. Един стандартен пакет плочки тежи 10-15 кг, така че е необходим транспорт за доставката му. За да изрежете керамика, трябва да придобиете специални инструменти и да имате известни умения за работа с материала. Добро решение би било инсталирането на система за топъл под в банята , това ще компенсира високата топлопроводимост на керамиката.

Как да изберем керамични плочки за баня

Всеки ремонт на баня в София  е творчески процес. Може да започне в мечтите и скиците на жители и дизайнери или може да започне само в магазин, застанал пред витрина със стоки. Изборът във всеки конкретен случай не трябва да се ограничава само до цвета и формата на плочката. Струва си да знаете някои технически нюанси, които могат да повлияят на крайния резултат от целия ремонт.

Качеството и дългият експлоатационен живот на керамичните плочки зависи не само от умението на довършителите, но и от качеството на суровините. Изборът на материали трябва да бъде решаващо повлияно от марката на производителя и липсата на дефекти в дадена партида.

За да завършите всички стени и подове в банята, имате нужда от много плочки. Желателно е всички да са от една и съща партида, тъй като в този случай ще има максимално съвпадение в нюанса на материала. Но когато купувате, трябва отново да обърнете внимание на тона на всички плочки в една партида. Струва си да се помни, че подовата настилка трябва да има дебелина от 9 mm или повече, а за стените 7 mm или повече. Ако гелове и други разяждащи почистващи продукти ще се използват често в банята, тогава е препоръчително да изберете по-малко порести плочки. Тъй като колкото по-ниска е порьозността, толкова по-устойчив ще бъде материалът на основи и киселини.

Износоустойчивостта е решаващо качество изключително за подовите плочки. Това си струва да попитате продавач-консултант в строителен магазин. Чрез изчисляване на общата площ на всички повърхности в банята можете да разберете необходимия брой плочки. Но определено трябва да добавите 10-15% към това число. Това е така, защото плочките неизбежно ще трябва да бъдат изрязани, а останалите части може да не паснат никъде. Също така, малък запас ще гарантира, че ако една плочка се счупи, тя може бързо да бъде заменена с подобна от същата партида. Когато шаблонът на стената е достатъчно голям, може да се наложи плочките да бъдат изрязани, за да паснат. Трябва да се погрижите за това предварително и допълнително да увеличите доставката на материал.

Интериорен дизайн на баня

Дори и най-малката баня може да бъде трансформирана. За да направите това, просто трябва да подчертаете предимствата и с помощта на декоративни елементи . Вертикалните ивици с редуващи се контрастни тонове на плочки ще помогнат за визуално повдигане на тавана и удължаване на стените.

Идеите на дизайнерите и архитектите днес са неограничени, тъй като на съвременния строителен пазар има огромен избор от керамични плочки за баня. Но не трябва да забравяме за основните правила за ремонт. Дори и най-малката стая може визуално да разшири използването на малки плочки. Обратно, голяма баня ще изглежда по-малка, ако е облицована с големи плочки.

Както във всеки интериор в банята, светлите цветове на стените визуално разширяват пространството. В този случай можете да комбинирате някои нюанси, но е по-добре общият им брой да не е повече от три. Тъй като това може да умори очите и да наруши геометрията на стаята.

Едно от предимствата на завършването на стените в банята с керамични плочки е способността и да скрие дефекти и неравности на стените и дори на пода. Създавайки комбинации от различни текстури и нюанси, можете да получите нови оригинални дизайни, в които ще бъдат скрити недостатъците на стаята. Доказан начин за създаване на визуален ефект на по-висок таван е поставянето на плочки в светли цветове, като се започне от средата на стената и нагоре, докато подът и долната половина на стените са тъмни цветове. На границата на два цвята е положен бордюр, който съчетава и двата в своя дизайн. Това прави прехода между светли и тъмни плочки естествен и красив. Всеки начин за комбиниране на плочки изглежда по-впечатляващ, когато се съчетае и допълни с правилното осветление в стаята. Можете да използвате не само осветление на тавана, но и малки крушки около огледалото.

Керамичните плочки за банята могат да бъдат не само гладки, но и текстурирани. Тази версия най-често имитира шамотна глина, мрамор, дърво или естествен камък. Когато вграждате текстурирани плочки в облицовката на стените, си струва да запомните, че неравната повърхност е по-трудна за почистване от мръсотия. Би било добра идея да имате текстурирана вложка на стената, която е по-малко вероятно да се намокри и следователно да се замърси. За всякакви сложни извити повърхности опцията за монтаж на мозайка е перфектна. Може да бъде стъкло или керамика. Мозайката най-често се използва за облицовка на душове или мини басейни. Работата по правилното монтиране на мозайки може да се извърши само от висококвалифициран майстор по довършителни работи. Ето защо не трябва да се доверявате на полагането на мозайка на любител фаянсаджия.

Всеки строителен и довършителен материал трябва да отговаря на изискванията и европейските стандарти за устойчивост на износване, абсорбция на влага и устойчивост на замръзване. Българските стандарти и изисквания за европейски продукти може да не съвпадат. Ето защо, когато купувате в магазин за материали или поръчвате онлайн, определено трябва да проверите дали избраната опция е подходяща за използване в конкретна стая. Всички закупени продукти, включително лепило и монтажен разтвор, трябва да бъдат сертифицирани за планирания вид работа. Това е особено вярно при избора на подови настилки. Тъй като се отличава със своите свойства за абсорбиране на влага и устойчивост на износване. Неговият коефициент на противоплъзгане винаги е много висок. Това намалява риска от нараняване при падане върху хлъзгав под.

Керамичните плочки за баня може да нямат висока устойчивост на замръзване. Тъй като това винаги е топла стая и в някои къщи през нея могат да минават тръби с топла вода. Наличието на душ кабина, мивка или вана прави помещението постоянно влажно, поради което индикаторът за устойчивост на влага е решаващ при избора на конкретна опция за довършителни работи. Ако стотици хора на ден ходят на плочки в офис сграда, тогава в обикновен жилищен апартамент тази цифра е много по-ниска. Следователно третото ниво на устойчивост на износване е достатъчно за подовата настилка тук. Можете да изберете всяко лепило за облицовка на мокро помещение. Не забравяйте, че лъскавите плочки се почистват лесно, по тях няма петна от препарати или следи от засъхнали капки вода. Но наред с лъскавите има и матови плочки, които се почистват по-трудно. В случай, че изборът на дизайнера все пак падна върху матовата версия, струва си да придобиете специални средства за почистване на плочки.

Характеристики на полагане на керамични плочки за баня

Когато избирате керамични плочки за вашата баня, доверете се само на доверени марки. Смята се, че най-добрите плочки се произвеждат в Испания и Италия. В някои безскрупулни магазини можете да намерите фалшификати на известни компании. Често много трудно се различават от оригиналните плочки на пръв поглед. Но като правило те са по-тънки, имат повече дефекти в партидата и отклонения от стандартните размери. Въпреки че се опитват точно да повторят дизайна на маркови колекции. Всеки магазин за техника винаги има сертификати за всички продавани продукти. Когато купувачът се съмнява в избора си, той винаги може да поиска документи и да провери качеството на стоките.

Има моменти, когато избраната колекция няма подова настилка от този тон. За да поддържат единен стил, някои се опитват да купят стенни плочки за пода. Това е абсолютно невъзможно да се направи. Стенните плочки са по-тънки и такъв под ще бъде ненадежден. Много скоро върху него ще започнат да се появяват чипове и пукнатини. Във влажна стая е по-добре да избягвате използването на черни или много тъмни плочки, тъй като върху тях винаги ясно се виждат засъхнали капки и петна от препарати.

От всички стенни покрития плочките могат да издържат най-дълго. Тапетът може да се сменя доста често, замяната му отнема само няколко дни. Не е така с керамичните плочки за баня. Ремонтът на банята винаги носи много неудобства. Затова не пестете от материал, а изберете само най-достойните и издръжливи опции. Винаги трябва да купувате плочки само от една колекция или комплект. Това гарантира точно съвпадение на всички елементи на композицията по тон, текстура, цвят и размер. В противен случай размерите на съседните плочки може да не съвпадат на най-видимото място. Например, фризовете или вложките, взети от различни серии, могат да се различават по ширина, в който случай всеки от тях трябва да бъде подрязан. При всяка промяна в размера ръбът се оказва неравен, това винаги се забелязва. Струва си да се обърне специално внимание на фугирането на фугите между плочките, тъй като именно те предпазват стената от проникване на влага и гъбички под плочките. Размножаването на гъбичките под плочките може да ги отлепи от стената.

 

Ако търсите направата на сайт, SEO оптимизация, поддръжка, други услуги от дигитална агенция, то тогава кликнете върху изображението:
Комплекни уеб и SEO услуги от Висео

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737