ads

Видове декорация на апартаменти и какво означават те

Видове декорация на апартаменти и какво означават те

Отговорете на въпроса „какви видове декорация има в апартамент?“ Може да бъде трудно за човек, който никога не се е сблъсквал с ремонтната и строителната индустрия. Ето защо, преди да започнете да ремонтирате апартамента си, струва си да разберете малко терминологията. В тази статия ще разгледаме четири вида покрития и ще ви кажем какво е включено във всяко от тях.

1.      

Какво е довършителни работи по принцип?

Завършването на апартамент е нанасянето на всякакво покритие върху стените, пода и тавана. Първоначално жилищните сгради се изграждат от блокове, панели, монолитни конструкции - ако стените не са измазани, тогава те изглеждат като блокове от пяна, бетон или тухли, подредени една върху друга. 
Преди да залепите тапети по стените и да поставите подовата настилка, трябва да свършите много работа, за да подготвите стаята за довършителни работи в нова или стара сграда. По принцип се състои в извършване на скрити комуникации: електрическо окабеляване, тръбопроводи, както и изравняване на всички повърхности, за да отговарят на стандартите.

Съществуват обществено приети стандарти, според които трябва да се извършват довършителните работи. Ако екипът, нает за ремонт, работи в съответствие с тези изисквания, тогава на етапа на груба обработка стените и пода ще бъдат изравнени на едно и също ниво (отклонението може да бъде не повече от 2 mm на 1 m² ). 

Инсталирането на инсталациите също трябва да се извършва в съответствие с изискванията за електрическа и водопроводна безопасност, установени от закона. 

Какво означава грубо довършване?

Грубите довършителни работи са подготовката на помещенията за довършителни работи. Въпреки факта, че резултатът от грубото довършване най-често остава невидим за окото - скрит под тапета и готовия под - това е много важно. Именно качеството на работа на този етап е отговорно за надеждността на ремонта и неговата устойчивост на разрушаване.

 

Също така терминът „грубо довършване“ се използва от разработчиците за обозначаване на апартаменти без никакви довършителни работи. Така че, ако закупите такъв апартамент, тогава цялата работа в него ще трябва да се извърши сами. Те включват:

·         Полагане на инсталации: ел., водоснабдителни и канализационни тръби;

·         Подова замазка за изравняване на повърхността му;

·         Шпакловка на стени по протежение на маяците, за да се получи най-равна повърхност;

·         Преустройство: разрушаване на ненужни прегради и изграждане на нови.

Повечето груби апартаменти вече имат: не особено надеждни входни врати, водомери и електромери, отоплителни радиатори, пластмасови прозорци (качеството на които също може да остави много да се желае), вентилационна система в банята и кухнята - това се монтира по време строителната фаза.

Такива апартаменти в нови сгради са по-евтини от подобни варианти с фини довършителни работи, така че те са доста популярни. Можете също да добавите към списъка с техните предимства:

·         Абсолютната свобода на действие (с изключение на законовите ограничения) е чист лист хартия, върху който можете да правите всичко точно както желаете. Например, инсталирайте електричество и свържете контакти на тези места и в количеството, в което ще бъде удобно за използване. Също така е много по-рационално да се извърши преустройство в такъв апартамент, ако е необходимо. 

·         Ако има изготвен дизайнерски проект за ремонта, тогава е много по-лесно да го изпълните, като започнете от грубия етап. Свободата на действие ви помага да създадете наистина индивидуален апартамент от нулата.

Но има и недостатъци:

·         Ще трябва да свършите цялата груба работа сами: потърсете екип, който може да извърши работата ефективно и постоянно да наблюдава процеса. 

·         Ремонт, включващ груба работа, трае два пъти по-дълго от ремонт в апартамент, който вече е на шпакловка. Така че, ако закупите тази опция, бъдете готови, че ремонтът ще отнеме от 4 месеца до шест месеца.

·         Ако в къщата има много такива апартаменти, тогава можете да забравите за тишината през следващите 2-3 години. Дори ако започнете да правите ремонт веднага след завършването на къщата и сте първите, които се нанасят, шумът от ударните бормашини ще преследва първите години от живота ви в апартамента.

Какво е това?

Покритието на бялата кутия е буквално бяла кутия. Тази опция за довършване на апартамент под наем се използва от разработчиците. Вместо това се използва и наименованието „предварителна обработка“.

 

Терминът „предварително довършване“ сред разработчиците означава апартамент, в който вече са извършени електрически инсталации и работи по изравняване на повърхността. Но този термин не е закрепен в закона по никакъв начин, така че преди да купите апартамент в предварителни условия, трябва да изясните какво точно има предвид разработчикът.

Най-често бялата кутия включва:

·         Стени изравнени с мазилка и шпакловка, готови за полагане на довършителни материали;

·         Подът е изравнен със замазка и подготвен за нанасяне на довършителни материали;

·         Изравнен таван, готов за боядисване (в някои апартаменти таванът може да остане недовършен, ако се предполага, че неравностите ще бъдат прикрити от опънатия таван);

·         Електрическо окабеляване, разпределено в целия апартамент с връзки към източници на светлина, контакти и ключове на онези места, които предприемачът счете за удобни. 

·         Свързани водопроводни и канализационни тръби.

·         Пластмасови прозорци с первази и готови склонове. 

·         Завършени склонове на вратите.

Ако предприемачът има съмнения относно неговата почтеност или качеството на ремонтните работи, тогава по време на приемането и предаването на апартамента си струва да се измери нивото на стените и пода, да се коригира схемата на електрическия кабел - тя трябва да е готова и точна. Нивото на неравностите на стените на този етап не трябва да бъде повече от 2 mm на 1 квадратен метър стена.

Предимства на довършването на бялата кутия:

·         Няма нужда да губите време за груба работа и подготовка на апартамента за нанасяне на довършителни материали;

·         По-лесно е да намерите екип, с който да работите, тъй като всичко, което остава, е да нанесете довършителни материали върху стените, пода и тавана;

·         Ремонтът в такъв апартамент се извършва практически без мръсотия и прах - затова се нарича довършителни работи.

Недостатъци на довършването на бялата кутия:

·         Цената на квадратен метър от апартамента е по-висока, отколкото при черновата версия;

·         Не всяка работа може да се извърши с високо качество: например, стените може да не са идеално гладки, те ще трябва да бъдат допълнително шпакловани преди боядисване.

Какво означава фино довършване?

Довършителните работи са груби довършителни работи. Стените се довеждат до идеално състояние (ако е необходимо, например при подготовка за боядисване), върху тях се нанасят довършителни материали и материалът се полага на пода.

На последния етап апартаментът става подобен на този, който виждате в дизайнерския проект, ако има такъв. От бетонната кутия започва да придобива очертанията на уютен нов дом.

 

По време на довършителните работи се извършват следните работи:

·         Ако стените са покрити само с мазилка, тогава върху тях се нанася тънък слой шпакловка - той трябва да бъде под всякакви стенни материали, с изключение на стенни панели. Структурата и нивото на гладкост на стената зависи от последващия материал, който ще бъде приложен върху нея. Ако е дебел тапет или декоративна мазилка, тогава стените могат да имат зърнеста текстура и некритични неравности. Ако върху стената се нанесе боя или тънък хартиен тапет, той трябва да е идеално равен и гладък на допир.

·         След това върху стените се нанася финишното покритие: тапети, боя, декоративна мазилка, рисунки, плочки и др. Обикновено първо се завършват стените, ако таванът не се подготвя за боядисване. Ако таванът трябва да бъде боядисан, тогава това трябва да се направи първо, за да не се изцапат готовите материали с капки боя.

·         На пода се полага избраната от собствениците подова настилка: паркет, ламинат, линолеум, теракот, кварцвинил или други материали. След това фугите между стените и пода се покриват с первази.

·         Ако таванът все още не е завършен, тогава е монтиран лист за опънат таван. След което се монтират и первазите на фугите между стената и тавана.

·         Сглобяват се интериорни каси и се монтират самите врати.

·         Поставени са чисти контакти и ключове, а осветителните тела са свързани към осветителните проводници.

·         След това апартаментът е готов за нанасяне.

Какво е довършителни работи до ключ

Завършването до ключ е ремонт от предприемача. След получаване на ключовете за апартамента можете веднага да внесете мебели и да се нанесете. Не всички предприемачи предлагат апартаменти до ключ, но от повечето големи строителни компании можете да закупите нов апартамент с готов ремонт.

Тъй като предприемачът купува довършителни материали на едро, за да украси всички апартаменти, ремонтите често са по-евтини, отколкото ако сте го направили сами. В допълнение, опцията за довършителни работи до ключ ви позволява да спестите много време, което бихте похарчили за избор, търсене и закупуване на довършителни материали и наемане на екип.

Предимства на довършителните работи до ключ:

·         Ремонтите от предприемача ви позволяват да се преместите в апартамента веднага след покупката.

Недостатъци на довършителните работи до ключ:

·         Всички апартаменти се оказват абсолютно еднакви - няма индивидуалност на жилищата;

·         Няма възможност за избор на дизайн, цвят на стените или разположение на мебелите (ограничено е от разположението на контактите). Често дизайнерските решения, взети от предприемача, не отговарят на новите собственици;

·         Материалите, които предприемачът използва за ремонт, най-често не са от най-високо качество. Така че ремонтите може да започнат да „губят позиции“ само след няколко години.

Компанията „ВМ Ремонти” извършва основен ремонт на апартаменти и къщи с всякакъв вид покритие. Професионалните майстори в нашите екипи ще ви помогнат да извършите качествен ремонт в уговорения срок. Ние можем да извършим работа с всякаква сложност, със или без проект, да извършим електроинсталационни работи, да свържем водопровод и канализация. Нашата фирма ще подготви напълно апартамента за обитаване. 

 
Ако търсите направата на сайт, SEO оптимизация, поддръжка, други услуги от дигитална агенция, то тогава кликнете върху изображението:
Комплекни уеб и SEO услуги от Висео

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737