ads

Етапи при ремонт на стар апартамент с описание стъпка по стъпка


Изправени пред необходимостта да подобрят жилищата си за първи път, много хора се опитват самостоятелно да идентифицират етапите на основен ремонт на стар апартамент в София стъпка по стъпка. Всъщност в такъв сложен процес като ремонта не може да се мине без разделяне на работата на етапи и внимателно планиране - така и най-сложните неща ще станат ясни.

В зависимост от състоянието на апартамента и предпочитанията на собственика е необходимо да се определи вида на ремонта. Можете да се ограничите до смяна на подови настилки, залепване или боядисване на стени, както и актуализиране на външния вид на тавана, тоест извършване на козметични ремонти. Вторият вариант е основен ремонт, който изисква големи инвестиции, както финансови, така и временни. Такива ремонти включват подмяна на стари кабелни, водопроводни, отоплителни и канализационни системи, поставяне на нови прозорци и врати и преустройство на помещения.

Вземането на решение за основен ремонт е трудно, особено когато апартаментът вече е бил манипулиран. Тази задача обаче може да бъде преодоляна с правилно планиране на действията. Освен това, в случай на стар жилищен фонд, може да възникне ситуация, когато след приключване на козметичния ремонт собственикът на апартамента ще трябва да извърши по-глобална работа и да довърши отново помещенията. Ето защо, ако сте закупили апартамент в лошо състояние, няма да можете да го направите без основен ремонт.

Но с какво трябва да се заемете първо? След като анализирахме препоръките на експертите, ние идентифицирахме етапите на обновяване на вторични жилища, които ще ви помогнат ефективно да планирате ремонтните работи.

Стъпка 1: Подготовка на апартамента за ремонт

Независимо от предстоящия вид ремонт, първият етап ще бъде подготовката на жилищните помещения за работа. По-специално, ще трябва да се отървете от стенните покрития, да премахнете подовите настилки и да премахнете контактите и ключовете.

За да се справите успешно с този етап сами, трябва да следвате няколко прости препоръки:

·         Почистете стените от стари тапети, дори ако се изкушавате да поставите ново покритие отгоре. В минало време залепването на нови тапети върху стари беше обичайна практика, но сега този метод за покриване на стени е неприемлив. Дебелината на модерния тапет не ви позволява да скриете цвета и текстурата на предишното покритие, а някои опции дори не ви позволяват да залепите листовете припокриващи се. В тази връзка не е възможно да залепите тапет върху предишни слоеве.

·         Отстранете боята от стените, ако има друго покритие отгоре. Ако планирате да измажете боядисана стена, да поставите плочки или тапети към нея, тогава трябва да премахнете боята от повърхността, тъй като боята ще попречи на адхезията на новото покритие към стената. Обикновено премахването на боя изисква много усилия при избора на подходящ метод за премахване на покритието. Повърхността може да бъде засегната: механично, премахване на боя с шпатула или дори ъглошлайф; химически, обработени със специален състав; висока температура, нагряване с ютия или сешоар.

·         Отървете се от нискокачествена мазилка. Много занаятчии говорят за необходимостта от премахване на цялата стара мазилка при ремонт на вторично жилище. Други твърдят, че е необходимо да се премахне покритието само на онези места, където има недостатъци. На кого да вярваме е изборът на собственика на апартамента, но фактът остава: премахването на напукване или падане на мазилка е важно и необходимо.

Трябва да се отбележи, че първият етап от ремонта на вторичен апартамент включва демонтаж на водопроводни инсталации, врати и прозорци, както и работа по преустройство на помещенията. Не забравяйте, че значителните промени за обновяване на апартамента трябва да бъдат съгласувани с жилищната инспекция. Такава работа включва преустройство с разрушаване на прегради, преместване на отвори за врати и прозорци, промяна на подовата конструкция, преместване на водопровод, тръби и газопроводи.

Стъпка 2: Извършване на работа по подмяна на комуникациите

За разлика от други етапи на обновяване на стар апартамент, е трудно сами да извършите работа с комуникациите. Освен това този етап е най-важен, ако извършвате основен ремонт в София. Преди да можете да преминете към най-интересната част от ремонта - довършителните работи, трябва:

·         Сменете електрическата инсталация;

·         Уверете се, че вентилационната система работи добре;

·         Пренаредете водопроводните тръби.

 

Разбира се, до този момент трябва да имате план за обзавеждане на апартамента. След покриване на стените вече няма да е възможно да се скрие гнездо на място, където не се е появило по време на електрическото окабеляване. Подходете към тази стъпка разумно и с особено внимание, внимателно проверете работата на майсторите, защото вашата безопасност е застрашена.

Би било добре на този етап да се вземе решение за поставяне на климатик. В този случай ще бъде възможно да се извършват комуникации на разделена система без ненужна мръсотия във вече ремонтиран апартамент.

Стъпка 3: Актуализиране на модулите за входни врати и прозорци

Друг важен компонент на безопасността е наличието на качествена входна врата в апартамента, която трябва да бъде монтирана преди началото на облицовъчните работи. Разбира се, всеки собственик на апартамент иска да инсталира входна врата, която да подхожда на цялостния външен вид на коридора, но има няколко по-важни фактора, на които трябва да обърнете внимание при избора на входна врата.

Повечето съвременни метални врати имат дизайн „сандвич“, като са многослоен продукт. Звукоизолационните и топлоизолационни свойства на крилото на вратата зависят от вътрешния слой на този продукт. Обърнете внимание на опциите, пълни с минерална вата. Този пълнител има добро представяне и в двете точки.

Обърнете внимание на външния вид на вратата. Шевовете трябва да са гладки, а повърхността на продукта - равномерно оцветена. Освен това можете визуално да прецените броя на уплътнителните контури на вратите - издатини около периметъра с уплътнителни ленти. За плътно прилягане на крилото към рамката на вратата трябва да има два такива контура.

Ако вашият апартамент има втора врата и нейният дизайн не претендира за оригиналност, тогава е по-добре да я премахнете и да инсталирате едно издръжливо крило на вратата, което ще изпълнява както защитна, така и естетическа функция.

Що се отнася до избора на прозорци, експертите съветват да се даде предпочитание на прозоречни системи с 4 и 5-камерни профили за студените райони в България, а за нуждите на жителите на други региони ще бъде достатъчен двукамерен профил. Не бъркайте броя на профилните камери с броя на прозорците с двоен стъклопакет. Последният се определя от броя на стъклата и засяга не само запазването на топлината, но и звукоизолацията. За прозорци, обърнати към шумни улици, се препоръчва да изберете прозорци с двоен стъклопакет с различна дебелина на стъклото и камерите - такива конструкции имат максимално намаляване на шума.

Съвет: когато монтирате входната врата и прозорците, не отстранявайте защитните фолиа от покритията, а също така отлагайте монтажа на вътрешната облицовка на вратата. Това ще ви помогне да запазите вашите прозорци и врати в първоначалното им състояние.

Край на формуляра

Стъпка 4: Преустройство

Основните ремонти на стари жилища често са невъзможни без преустройство на помещенията. Собствениците на апартаменти от стар жилищен фонд често се сблъскват с допълнителни конструкции, издигнати от предишни жители, а също така искат да разширят площта на едно или друго помещение за сметка на площта на друго. Понякога необходимостта от преустройство е продиктувана от избрания стил на интериорен дизайн или желанието да се добави жар към дома, например чрез демонтиране на преградата между хола и кухнята.

Необходимо е да вземете решение за такива промени в самото начало на ремонта, тъй като демонтирането на стари конструкции и изграждането на нови е не само отговорен въпрос, но и доста мръсен. Дори ако ремонтът е планиран да се извърши на части, работата от този вид трябва да се извърши незабавно. Мислили ли сте за комбиниране на баня и тоалетна? Вземете решение за това възможно най-бързо и координирайте промените с жилищната инспекция.

За да получите официално разрешение за преустройство, трябва да имате в ръка проект на промените. Този документ може да бъде получен само от сертифицирана организация. Имайте предвид, че за да направите промени в оформлението на апартамента, ще ви е необходимо писменото съгласие на всички лица, регистрирани в него.

Важно: не всяка стена може да бъде съборена. Носещите стени, които са в основата на конструкцията на къщата, не могат да бъдат докоснати. По правило външните стени са носещи, както и стените, прилежащи към стълбището и съседните апартаменти. Работата по преустройството на апартамент трябва да се извършва от професионалисти.

Стъпка 5: Изравняване на стените, тавана и пода

Сред идентифицираните етапи на ремонт на стар апартамент стъпка по стъпка, само малък брой работи могат да бъдат извършени със собствените ви ръце. Една от тях е мазилката. Възможно е сами да постигнете идеален резултат върху сравнително равна повърхност, като гледате няколко урока онлайн. Трябва да разберете, че самото измазване на стените ще спести вашите финанси, но ще загуби много време.

Ако вашият апартамент има криви ъгли или стени, които приличат повече на сито, отколкото на равна повърхност, свържете се със специалист. Освен това определено ще ви е необходима помощта на специалисти, когато решите да боядисате стените. В този случай спестяването на услуги на мазилка е неприемливо.

 

Обработката на стени е често извършван вид работа, но собствениците на вторични жилища много рядко мислят за мазилка на тавана, въпреки че в някои случаи това действие позволява да се откаже от окачените тавани. Трябва да закупите мазилка за тавана, ако покритието има разлики. Този метод на изравняване на повърхността може да скрие разлики до 5 сантиметра. Този слой мазилка е максимално възможен, в противен случай съществува риск от нарушаване на целостта на покритието.

Между другото, мазилката на тавана е екологично чист метод за довършителни работи, който е устойчив на влага и има дълъг експлоатационен живот. В допълнение, това покритие е огнеустойчиво.

След шпакловката трябва да се изпълни подовата замазка, ако е необходимо. Замазката, тоест полагане на строителна смес, се използва за изравняване на пода, както и за звукоизолация, изолация, хидроизолация, укрепване и полагане на скрити комуникации.

Не е необходима замазка, ако разликите в пода са не повече от сантиметър. Това изравняване може да се извърши с помощта на шперплат и подложки. В помещенията, където се предвижда полагане на плочки, разликата се изравнява с дебелината на лепилото за плочки.

Стъпка 6: Довършителни работи

Когато всички основни етапи са завършени, всички повърхности са изсъхнали добре, идва времето за окончателното завършване на стаята. Въпреки простотата на този етап от ремонта на вторичен апартамент, може да не винаги е ясно откъде да започнете.

Започнете от тавана. Предварително инсталирайте водачи за опънат или окачен таван. Ако планирате да боядисате повърхността, тогава е време да закупите боя на водна основа, акрилна или силиконова боя. Може да се наложи да нанесете повече от един слой боя, за да получите равномерен цвят, така че не очаквайте работата да приключи твърде бързо.

Важно: преди боядисване трябва внимателно да изравнете повърхността с шкурка и също да я грундирате. След като нанесете първия слой боя, трябва да изчакате да изсъхне напълно. В противен случай следващият слой боя може да развали повърхността: съществува риск от разслояване, пукнатини и петна.

Докато таванът изсъхне, можете да продължите към следващия вид работа. Това може да бъде полагане на паркет или ламиниран паркет, ако стените са с тапети. По-късно ще бъде възможно да се гарантира безопасността на тези покрития чрез покриване на пода със защитен филм. Не се притеснявайте за съвпадението на долния ръб на тапета с подовата настилка - точните изчисления или первази ще ви помогнат в това.

Именно този ред на довършване ще ви позволи плавно да преминете към следващата точка - инсталиране на интериорни врати. Логично е вратите да се монтират при вече поставена подова настилка, тъй като трябва да бъдат подравнени с нея по височина. В този случай тапетът трябва да бъде залепен след монтирането на вратите, тъй като в противен случай съществува риск от повреда на това покритие. За да не се съединяват тапети или други декоративни стенни покрития с ленти, последните се монтират след завършване на стените.

Предвестник на завършването на ремонтните работи е боядисването на стените, полагането на плочки или други декоративни покрития. Това е последният трудоемък и мръсен етап от ремонта.

Стъпка 7: Създаване на интериора

 

Разбира се, до края на довършителните работи дизайнерският проект на апартамента отдавна е готов и ако сами сте планирали интериора, тогава определено има сигурност за бъдещото запълване на апартамента. Този процес, който понякога изисква не по-малко време от основния ремонт, също може да бъде разделен на етапи.

Сменете контакти и ключове. Дори ако правите бюджетен ремонт, заделете бюджет за подмяна на тези елементи. Такива детайли не струват много пари, но значително влияят на цялостната картина.

Монтирайте подови и таванни первази, декоративни корнизи, корнизи и лайсни. Осветете апартамента с таванни полилеи и стенни лампи и след това започнете да пълните стаята с мебели.

След това остава само да свършите най-приятната работа - да украсите пространството и да го направите уютно. Ако това не противоречи на интериорния стил, използвайте текстил. Това са елементите на домашния текстил, които могат да запълнят апартамента с комфорт.

Мислете за декоративните детайли - вази, картини, свещи - не като прахоуловители, а като средства, които да придадат на вашия апартамент уникален външен вид. Изберете това, което наистина харесвате, а не това, което е модерно.

Забележка: живите растения ще помогнат значително да оживите интериора. Това не означава, че е необходимо да се организира оранжерия на перваза на прозореца. Няколко растения в красиви саксии са достатъчни, за да накарате стаята да блести с нови цветове.

Не се разстройвайте, ако след завършване на всички етапи от ремонта резултатът не изглежда идеален. Дайте си време да се отпуснете след свършената работа и да свикнете с новия апартамент. Промените, които наистина трябва да се направят, ще станат ясни едва след време. Дори и да се окажат глобални, вие вече имате опит в подобна работа и знаете точно какви етапи ви предстоят.

Източник – София 24


Ако търсите направата на сайт, SEO оптимизация, поддръжка, други услуги от дигитална агенция, то тогава кликнете върху изображението:
Комплекни уеб и SEO услуги от Висео

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737