ads

Основен ремонт на селска къща: етапи, нюанси, съвети

 


Всяка къща, построена преди двадесет години или повече, се нуждае от основен ремонт. В допълнение към високата цена на строителните материали, самият ремонт включва огромни разходи за труд. Следователно, трябва предварително да си представите какви трудности ви очакват в процеса на кардинално обновяване на жилищата. В тази статия ще ви кажем как да направите солиден основен ремонт на селска къща.

Характеристики на основния ремонт на селска къща

Основните ремонти се извършват много по-рядко от козметичните. Обикновено се прави на интервали от няколко години, защото изисква много време, материали и финансови разходи. Затова сериозният ремонт трябва да се планира предварително и да се подготви за него старателно.

Основният ремонт на къщи е доста сложен и отнемащ време процес. Необходимо е да се обмисли интериорния дизайн на помещенията, да се изготви проект и разчети, да се изберат подходящи материали, да се актуализират комуникациите и да се извършат довършителни работи. Освен вътрешните работи, извършени в помещенията, къщите се нуждаят от ремонт на покрива и саниране на фасадата.

 

Характерни повреди в стари селски къщи, които е важно да се поправят

Преди да започнете ремонт и закупуване на строителни материали, е необходимо да се изготви компетентен план за действие. За да направите това, трябва внимателно да прегледате структурата и да оцените нейното състояние. На какво първо трябва да обърнете внимание, когато ремонтирате стара къща?

Най-уязвимите места на селските къщи включват:

Външни стени . Най-често в тях се образуват пукнатини, стоманените греди ръждясват, вътрешните елементи (например обшивка) гният, бетонът се отлепва и слабите шевове позволяват на водата да преминава. Така че, влажните стени на мазето показват липсата (ерозия) на хидроизолацията на основата или неправилен дизайн. Изисква се голямо внимание на топлоизолацията и вътрешната вентилация на стените.

 

Вътрешни стени с лоша звукоизолация, нарушаване на правилата за пожарна безопасност (запалим довършителен състав, липса на огнезащитна обработка), разливане на мазилка поради лошо качество на покритието или влага.

Врати и прозорци , които в старите селски къщи по правило трябва да се сменят. Проверете первазите на прозореца (целостта на покритието, тяхната здравина), изолацията на металните рамки (за конденз). На вратите, ключалките и фитингите обикновено са повредени, понякога по време на свиването на основата уплътнението е изкривено или отделено. Когато в къща с метална входна врата не е осигурен студен вестибюл, върху вътрешната му повърхност се появява конденз.

 

Покрив. Още през 90-те години бяха много популярни плочките, които често се полагаха на случаен принцип. Обърнете внимание на дизайна на гредите - има ли изкривяване, гниели ли са гредите? Не забравяйте, че покривният пай обикновено се състои от непокътнати топло, пара, хидроизолационни слоеве. Надстройките и комините на покрива трябва да са непокътнати. Разгледайте улуците, като проверите надеждността на закрепването им.

Междуетажните подове или по-скоро техните греди са склонни да се отклоняват и напукват поради грешни изчисления в проекта. Ако няма хидроизолация между дървената греда и тухлената стена, първата ще трябва да бъде сменена. Много често в мазетата можете да намерите стоманени греди или бетонни подове с недостатъчна дължина.

 

Подовете могат да бъдат с износенo дюшеме или изгорял балатум, с големи пролуки между дъските, скърцащи подови дъски, пукнатини и дупки в масивни тавани, нестабилни подови настилки от ПДЧ.

 

Стълби . Почти всяко дървено стълбище в стари селски къщи се нуждае от реставрация или подмяна на износени елементи. Често правилата за пожарна безопасност се нарушават и балюстрите са разположени твърде близо един до друг.

ВиК . Предимно в порутените сгради се налага подмяна на ВиК. Това са запушени или течащи тръби, неправилно положени комуникации, водещи до редовни запушвания, невъзможност за използване на котел или бойлер за загряване на вода.

 

Отоплението често се представя от стара разпадаща се печка (типична за дървени къщи), форматът на адаптера не е подходящ за адаптиране към общата газоснабдителна система, много широки комини бързо се пълнят със сажди, няма регулатори за отопление, радиатори (предимно чугун ) са неизползваеми.

Електричеството в старите къщи се характеризира с неизползваемо електрическо окабеляване, ниско напрежение в мрежата (не е предназначено за съвременни домакински уреди и достатъчно само за осветление и телевизор), остарели предпазители.

 

Основен ремонт на селска къща: списък на работите

Основният ремонт на дома започва с подробен план за действие, чието поетапно изпълнение ще доведе до успешен резултат. Колкото по-подробни са неговите точки, толкова по-лесно е да се оцени обхватът на работата, необходимото време и финансовите разходи. Във всеки случай планът ще бъде изготвен по свой собствен начин.

 

Примерен работен план:

  1. проектиране на дизайнерски проект;
  2. бюджетиране, изчисляване на необходимостта от материали и инструменти;
  3. премахване на неизползваеми конструкции, ремонт и подмяна на комуникации (канализация, водопроводи и газопроводи, ел. окабеляване, отопление, вентилация);
  4. ремонт на врати и прозорци;
  5. ремонт на фасада и фундамент (премахване на старото покритие и нанасяне на свежо);
  6. ремонт (подмяна) на покрива на стара къща, шумоизолация и изолация на тавана;
  7. ремонт на ВиК и довършителни работи на бани;
  8. ремонт на кухня;
  9. ремонтни дейности в стаите.

 

Защо имате нужда от план:

  • да знаете какво да правите и кога;
  • да си представите предварително външния вид на бъдещия дом и да сравните резултата с идеята;
  • за изчисляване на точното количество закупени строителни материали.

Ако искате да премахнете или преместите стени (прегради), ВиК, отоплителни или газови уреди или да смените от електрическа печка на газова печка, ще ви трябват официални разрешителни.

 

Те могат да бъдат получени от съответните областни организации. За да направите промени в техническия паспорт по време на основен ремонт на селска къща, трябва да напишете заявление и да изпратите пакет от документи с подробно описание на бъдещата работа. За да разберете дали трябва да имате разрешение за някакъв вид ремонт, вижте листа с данни - всички конструкции, включени в плана, подлежат на ремонт. Въпреки това, за разширяване на допълнително пространство, например лятна кухня, е необходимо разрешение. В противен случай той ще бъде признат за незаконен и ще бъде задължен да го събори.

 

Какво означава основен ремонт на селска къща до ключ

Имате съответните разрешителни и разпечатка на проекта, време е да започнете ремонт.

Веднага възниква въпросът: кой ще го направи?

  • Търсите екип за ремонт?
  • Използвате услугите на изпълнители?
  • Правите всичко сам?

 

Към този въпрос трябва да се подхожда, като се вземат предвид вашите финансови възможности и свободно време. Освен това не пречи да оцените обективно вашите строителни умения. В съответствие с предварителния план част от работата може да се извърши самостоятелно, а останалата част може да се поръча от специалисти или целият процес може да бъде поверен на майсторите. Това ще се нарича основен ремонт на селска къща до ключ. Той предвижда абсолютно всичко, свързано с основния ремонт на жилищата, и се извършва от специализирана фирма по договор.

 

Намирането на истински професионалисти в София също не е лесно. Често се препоръчва да поръчате услугите на бригада или строителна организация, която извършва работа с приятели или познати. Или разгледайте обектите, които избраните от вас строители ремонтират или вече са завършили. Това ще ви позволи да видите качеството на работа и да разберете мнението на клиентите.

Днес всяка фирма дава гаранция за своите услуги. Но наемането на отделен екип често е много по-евтино от споразумение със строително-ремонтна организация.

 

Основен ремонт на селска къща отвътре: етапи и нюанси

Етап 1. Изготвяме дизайнерски проект.

Преди да започнете основен ремонт на селска къща, разберете какъв краен резултат искате да получите. За целта можете да използвате компютърна програма за 3D визуализация, която ще ви помогне да изберете хармоничен интериорен и екстериорен дизайн на къщата. За да направите това, достатъчно е да въведете размерите и плана на сградата в програмата.

 

По същия начин те се определят с цвета и текстурата на покритието, желаната форма на фасадата, стълбите и покривите, различни аксесоари и дори външния вид на двора.

Като се вземе предвид желаната гама от цветове и текстура на интериорните (външни) елементи, се избират подходящи материали.

Разбира се, услугите на дизайнерите са скъпи. Въпреки това, ако имате недостиг на време за разработване на интериора и пълен контрол на ремонтните дейности, професионалистът може да поеме тази отговорност. Във всеки случай можете да използвате различни хора за всеки етап от първоначалното планиране, ако не се справяте сами.

 

Етап 2.  Изчисляваме количеството материали и инструменти, създаваме оценка.

Общото количество необходими материали включва всички компоненти, необходими за ремонт на всяка част от сградата: стаи, бани, фасада, таванско помещение и покрив, комуникации.

Необходимо е да се направят точни измервания на всички повърхности (стени, тавани, под) на всяко от помещенията, след което да се изчисли необходимото количество довършителни работи и допълнителни материали. Трябва да се измери дължината на проводниците и тръбите, използвани за създаване на комуникации.

 

Ако предпочитате независим основен ремонт на селска къща, поне закупете следния набор от инструменти:

    • ръчен строителен перфоратор с възможност за пробиване;
    • електрически прободен трион;



o    Комплект отвертки;

o    строителен телбод;

o    ножовки за метал, дърво;

o    клещи;

o    резачки за тел;

o    длето;

o    чук;

o    ножици за метал;

 

    • нивел;
    • шпатули (големи, малки, оребрени за полагане на плочки);
    • рулетка;
    • отвеси;
    • дърводелски квадрат;

 

  • строително въже;
  • молив и тебешир за маркиране;
  • корито и лопата (за приготвяне на мазилка);
  • скеле.

 

Етап 3.  Демонтираме стари конструкции и ремонтираме комуникациите.

Премахването на стари покрития се счита за най-мръсната работа. В същото време се отстраняват тапети, слой от старата мазилка и шпакловка, дървени первази. Ако се очаква смяна на прозорци, се демонтират первази и дограма. Същите действия се извършват и с кофата на интериорните врати.

 

В процеса на такава работа се генерира много боклук, който е желателно незабавно да се събере и изнесе. За това обикновено се поръчват услугите на специализирани фирми. След като изчистите помещенията за демонтаж на отпадъци, можете да продължите към следните видове работа. Сега трябва да премахнем старите комуникации.

Не съжалявайте за износените кабели - отстранете ги напълно. Това не само ще развали цялата свежест на ремонта, но може да причини вреда под формата на пожар в къщата. Когато планирате да смените радиатори, почистете и старите ръждясали тръби наведнъж, тъй като с течение на времето те все още ще текат и ще развалят вашия основен ремонт на селската къща.

 

По-трудно е да се демонтират старите комуникации, разположени в банята и кухнята. Тези тръби трябва да се отстранят внимателно с помощта на ъглошлайф и длето. Те вече няма да са ви полезни, така че не се колебайте да ги изхвърлите.

По-добре е да поверите създаването на нови комуникации (например електрическо окабеляване) на професионалисти. Квалифициран електротехник ще положи проводници, ще избере материали, контакти и ключове много по-добре, отколкото някой любител ще направи.

 

Фините (декоративни) ремонти започват, когато са готови основните комуникации, монтирани прозорци, врати и ВиК.

Етап 4.  Подменяме прозорци и врати.

Въпреки че монтажът на вратата „направи си сам“ за основен ремонт на дома изглежда напълно възможен, смяната на прозорците е най-добре да се остави на експертите.

Всеки знае, че в къщата трябва да има много дневна светлина (естествено) осветление. Според стандартите размерът на всички прозорци не може да бъде по-малък от 10% от площта на сградата. Представете си дискомфорта, който човек изпитва, през цялото време в слабо осветена стая. В такава стая зрителната острота намалява, стайните растения умират, трудно е да се направи пълно почистване. Освен това липсата на естествена светлина причинява прекомерно разход на електричество и в наши дни това важи дори за богатите собственици на жилища.

 

Нивото на осветеност на жилището се определя не само от броя и размерите на прозорците, но и от параметрите на стъклата, поставени в тях. Тъй като обикновените очила (или прозорците с двоен стъклопакет) са склонни да улавят ултравиолетовите лъчи, няма да можете да организирате шикозна оранжерия или солариум в къщата си. За това са подходящи скъпи кварцови очила, които се купуват само за определени нужди.

 

Как да подредим прозорци в селска къща?

  • В спалнята и кухнята прозорците трябва да гледат на югоизток, така че слънчевата светлина да влиза там в сутрешните часове, а вечерният залез да не заслепява очите.
  • В хола е по-добре да поставите прозорците на запад и да се насладите на залеза, като вечер изключвате осветлението за по-дълго време.
  • Помощните помещения трябва да гледат на север, за да се избегне излишното ненужно осветление, тъй като там ще се съхраняват храни, оборудване, инструменти и материали.
  • Ако в стаята има няколко гъвкави прозореца, по-добре е големите да се ориентират на юг, а по-малките на север.
  • Прозорците с южно и западно изложение трябва да бъдат засенчени с помощта на естествени строителни конструкции (балкони, надвеси на покрива), капаци и дървета, растящи в близост до къщата.

 

Трябва да се отбележи, че измерванията и самият монтаж на прозорци са невъзможни без определени умения и опит, тъй като в резултат на неправилни действия прозорецът може да не пасне или инсталирането му ще изисква регулиране на размера на отвора на прозореца.

Компетентният монтаж на прозорци по време на основен ремонт на къщи не само ще удължи тяхната експлоатация, но ще може да отговори на съвременните стандарти за топло и звукоизолация.

 

Самостоятелното монтиране на вратите се извършва в следната последователност:

  1. Старата врата се отстранява заедно с рамката;
  2. В почистената врата се монтира нова дървена рамка (с помощта на дълги самонарезни винтове и дюбели) или метална конструкция с помощта на широки метални щифтове, които се забиват в стените (заварени върху рамката);
  3. Останалите в отвора празнини се запълват с монтажна пяна и се измазат, когато изсъхне;
  4. Врата е окачена на панти, смазани с машинна грес.

 

Етап 5.  Изолираме къщата и инсталираме вентилация.

Микроклиматът на всяка стая се определя от температурата и влажността на въздуха. Те от своя страна се дължат на правилна топлоизолация и надеждна защита от пара, както и на достатъчна вентилация на пространството.

 

Температурата вътре в къщата зависи от два компонента - отопление на въздуха и вътрешни повърхности (стени, под, таван). Най-благоприятна температура на въздуха в жилищна сграда се счита за +20 °С, повърхности - 17 °С. В същото време трябва да се вземат предвид личните предпочитания на жителите. Например по-възрастните хора харесват по-топлите стаи. Така че в идеалния случай е по-добре да получите регулатори за отопление във всяка стая, за да създадете подходящ микроклимат там.

Често стените в старите къщи са слабо изолирани или изобщо нямат топлоизолация. Поради това има температурен контраст вътре и извън сградата, което води до образуване на конденз и повишена влажност. В резултат на това жителите изпитват дискомфорт и постоянно задушаване. Ако е невъзможно да се анализират стените, можете да ги покриете с топлоизолационни материали отвътре или отвън.

 

Започвайки основен ремонт на селска къща, трябва да обърнете внимание на вентилацията на помещения с висока влажност, които включват бани, мазета и кухни. Например, във високи сгради се осигурява изпускателна вентилация въз основа на разликата в налягането между студения и топъл въздух. И в частни домове този принцип не е приложим. В 2-3-етажна сграда налягането на въздуха е незначително и обменът на въздух трябва да преминава през стените, които трябва да бъдат изолирани с дишащи съединения и снабдени с пароизолация. За това обикновено се използва пенополистирол (обикновен и екструдиран), флекс от пяна, плочи от минерална вата и други.

 

Прозорците и вентилационните отвори допринасят за допълнителна вентилация, но в студения сезон този метод не е много удобен. За тази цел в строителството на вили се използва изпускателна система, базирана на действието на вентилаторите. Тези устройства извеждат отработения въздух, като го заменят с чист уличен въздух.

 

За подобряване на микроклимата на помещенията по време на основен ремонт на селски къщи е по-добре да използвате естествени строителни материали (дърво, глина, тухла, гипсова мазилка, вар), които абсорбират влагата и абсорбират миризми.

Етап 6.  Извършваме ремонт на бани и кухни.

На първо място се ремонтират по-трудоемки помещения - кухнята и санитарните възли. Поради високата влажност подовете там обикновено са покрити с керамика. Ако е необходимо, можете да инсталирате система "топъл под" под плочката и да я затворите с тънка замазка.

 

По отношение на стените има няколко характеристики:

  • стените в банята са почти изцяло покрити с плочки или по-евтини пластмасови панели;
  • облицовката на тоалетната е подобна, но понякога горната част на стената (2/5 от височината) е покрита с тапети;
  • в кухнята плочките са частично положени по стените (обикновено около работните повърхности), останалата част от пространството е покрита с тапети.

 

Ако финансите позволяват, тогава всяка от стаите може да бъде оборудвана с практичен и естетичен окачен таван, който ще придаде на интериора определен стил. Но можете да използвате и PVC панели или просто да боядисате тавана.

Следващата стъпка в основния ремонт на селска къща е инсталирането на водопровод, мивки, мебели и други аксесоари.

 

Етап 7.  Ремонтираме стаите.

След отстраняване на стари тапети в дневните, дефектите на стените се изравняват с шпакловка, изчакайте, докато изсъхне, и се залепват нови тапети. Таванът може да бъде окачен или покрит с тапети.

 

Подът в стаите е завършен с ламинат, паркет, мокет или линолеум - както желаете. Ако сте доволни от бившия паркет, не бива да го премахвате. Просто се шлайфа и се лакира отново. Ако е необходимо, помещенията могат да бъдат оборудвани със система "топъл под".

 

Вътрешната декорация на стени не е просто приятна за окото. Тя предпазва състава на стената от увреждане, запазва нейния топло- и пароизолационен слой. Ето защо, когато избирате довършителни материали, трябва да вземете предвид характеристиките на стаите. Така че за кухнята и детската стая се препоръчват бои или миещи се шпакловки. За спалнята е подходящо нещо уютно, например винилови тапети, за офиса - дървена ламперия.

 

Започвайки окончателното довършване на дървени стени по време на основен ремонт на къщи, те трябва да бъдат обработени с огнезащитни съединения, които предпазват дървото от пожар. Боята е много подходяща за това, тъй като изпълнява две функции - изолационна и декоративна. Но също така се избира внимателно, тъй като всички довършителни материали, включително бои, се произвеждат както за външна, така и за вътрешна употреба. Последните от тях не са толкова устойчиви на външни влияния на околната среда, UV радиация и температурни крайности, но имат отлична покривност и естетика.

 

Важна роля играе екологичността на материала. Например в старите къщи все още има повърхности, боядисани с тежки оловни съединения. Те са издръжливи и издържат десетилетия, измиват се добре и не подлежат на избледняване, но са много вредни за здравето. Между другото, не трябва да се използват и евтини маслено-алкидни бои, тъй като те отделят опасни химикали. Отличен избор за вътрешна декорация на стени са водно-дисперсионните бои. Напълно безопасни за хората, те позволяват на стените да дишат и не пречат на естествената вентилация.

Основен ремонт на селска къща отвън: фундамент, покрив, фасада

Ремонт на основата

Тъй като основното натоварване пада върху основата, тя изисква специално внимание. Ако в къщата има пукнатини, измествания и изкривявания, основата трябва да бъде укрепена. Обикновено за това се използват винтови пилоти. Този метод прави без разрушаване на сградата и демонтаж на износената основа. Укрепването може да се извършва по всяко време на годината, дори през зимата в студено време. Ако основата е частично разрушена, тогава отстрани на тази секция може да се създаде допълнителна зидария и да се свърже със старата.

 

Ремонт на покриви и тавани

Извършвайки основен ремонт на селска къща, можете сами да ремонтирате покрива. Но ако обемът на работата е голям и включва подмяна на греди и покривни материали, по-добре е да наемете манипулатор или да използвате услугите на специалисти.

Счупените греди са подсилени с наслагвания. При изгнили опори покривът и гредите се демонтират, монтира се временна стойка, след това повредената зона се изрязва, протезата се монтира върху гредата и се поставя върху (основата за гредите). Всички дървени елементи трябва да бъдат обработени със защитно съединение. На металните покриви малките недостатъци са покрити с петна, по-обемните щети са облицовани с нови листове. При смяна на парче покривен материал или листов материал, ръбовете на новите петна се обработват с битумен мастик.

Като цяло основен ремонт на селска къща е невъзможен без модернизация, ремонт на покрива и тавана.

 

Обикновено ремонтът на покрива включва следните дейности:

  1. Демонтаж на цялото покритие с по-нататъшната му подмяна с ново;
  2. Ремонт на износени участъци от покриви;
  3. Премахване на покриви и греди за създаване на по-сигурна основа за тежки покривни инсталации.

Топло- и звукоизолацията на тавана се извършва, както следва:

  • отворите между гредите под монтираното покритие се запълват с листове от пяна или минерална вата в един слой;
  • облицовката се прави под фиксираната изолация (като правило това е облицовка, изработена от пластмаса или дърво);
  • подът на тавана е покрит с два слоя пяна (всеки е с дебелина 5 см), докато ставите на горния не трябва да лежат върху ставите на долния;
  • Отгоре се поставя засипка от експандирана глина със слой от 20 см.

 

Ремонт на фасада на селска къща

След реконструкцията на покрива и тавана дойде ред на модернизацията на фасадата. Подрежда се, като се отстраняват слоеве от стара боя и мазилка, след което пукнатините (пукнатини) се запечатват, неравностите се шпакловат и стените отново се измазат за довършителни работи. Преди нанасяне на мазилката се полага нагревател. Ако искате да избегнете мазилката, можете да използвате фасадни панели за декорация.

 

За това най-практичният вариант би бил да покриете къщата със сайдинг. Такъв материал служи дълго време, а цветовата палитра и разнообразието на неговата структура отварят широки възможности за избор, включително имитация на тухла, естествен камък и дърво. Такава широка гама от материали ще ви позволи да реализирате най-креативната дизайнерска идея.

 

Освен това под сайдинг може да се добави още една изолация, например минерална вата, като по този начин се образува вентилирана фасада.

Полагането на сайдинг по време на основен ремонт на селска къща става в този ред:

  1. Цялата покрита повърхност е оборудвана със специални метални скоби;
  2. Върху тях се фиксира дървена греда с профил 50x80 мм или алуминиев метален профил, образувайки щайга;
  3. Листовете от минерална вата се приковават към стените на сградата с дълги пирони с голяма шапка, а ставите се обработват с монтажна пяна;
  4. Изолацията е покрита с фиксираща мембранна тъкан, така че изолацията да не се издухва от клетките и да диша свободно;
  5. Сайдинг панелите се монтират върху щайгата отдолу нагоре.

Важен съвет: за максимална ефективност на такава система разстоянието между задната част на сайдинга и изолационния слой трябва да бъде приблизително 4 см.

 

За Gstroi Viseo

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737