ads

Изграждане на дренажна система на къща


Устройството на дренажната система за частна къща е много по-отговорен въпрос, отколкото може да изглежда на пръв поглед. Да се ​​включите в създаването му „по око“ означава да рискувате да живеете на „влажно място“. Само внимателен и балансиран подход няма да ви позволи да срещнете много проблеми по този път и да създадете наистина комфортен дом.



Дренажната система се състои от много елементи: тръби, улуци, скоби, тройници, скоби, лакти и др. Основната задача на проектанта е да гарантира, че броят и размерът на улуците съответстват на площта на конфигурацията на покрива и количеството зауствана дъждовна вода.

Традиционно се смята, че с рампа около 100 квадратни метра. м, обикновено е достатъчна един водопровод, към който са свързани малки улуци. С площ на рампата от 200 квадратни метра. м е инсталирана допълнителна тръба или са използвани повече елементи. Във всеки случай дължината на улуците до водоприемника не трябва да надвишава 10 метра; ако това разстояние е по-голямо, се препоръчва да се постави друга тръба.

За да се предотвратят грешки в дизайна, трябва да се изготви предварителен план за поставяне на дренажни елементи. Най-лесният начин да направите това е директно върху фотокопието на чертежите на покрива. В този случай цялата бъдеща система и нейните елементи ще бъдат ясно видими.

След проверка на плана започва инсталацията, като се процедира по стандартната схема: първо се прикрепват хоризонтални части (улуци и канали), след това се получава окачване на вертикални тръби за източване. Видът на сградата, характеристиките на покрива и характеристиките на фасадата влияят върху хода на монтажните работи. По-нататъшното повторно инсталиране на дренажа може да се извърши на стари монтажни елементи.

Също така е важно да изберете подходящото време за инсталиране. Най-логично е да направите това в процеса на покрива, като използвате съществуващите скелета. Ако планирате да завършите стените с мазилка или сайдинг, на този етап е по-добре да инсталирате дренажна система. Ако направите това по-рано, тогава тръбите, поставени в ъглите на сградата, ще затруднят довършителните работи.



Избор на материал

Отделен въпрос за „борбата с водата“ е проблемът с избора на материал и форма на канала. Кръглите улуци са по-евтини от правоъгълните поради по-проста технология на производство и по-нисък разход на материали. Обаче понякога, от гледна точка на дизайна, правоъгълните дизайни са за предпочитане.

Използвайки улуци с фигурно напречно сечение, трябва да се помни, че в този случай пропускателната способност може да бъде по-ниска от тази на кръгли колеги; вероятността от запушване също се увеличава.

Освен формата, човек също трябва да избере материала, от който е направен дренажът: PVC, мед, алуминий, цинк, метал с полимерно покритие. Пластмасовите конструкции запазват експлоатационните си характеристики за дълъг експлоатационен живот, но могат да имат ниска устойчивост на механични натоварвания, по-специално, снежни маси.

По-надеждни и в същото време атрактивни са медни улуци. Поради факта, че основните връзки на такива устройства са споени, улуците и медните тръби могат да се огъват около различни структурни елементи.

Медта има един недостатък - висока цена. Ако желаете, можете да го използвате, за да спестите пари и да спестите върху PVC улуци, боядисани в цвят мед. Такава възможност предоставя например немската компания Braas.

Използването на различни покрития преследва не само естетически, но и практически цели. „С разработването и въвеждането на новото покритие Pural® подобрихме антикорозионните свойства на нашите метални улуци, като ги предпазваме от въздействието на валежите и ултравиолетовото лъчение“, казва Наталия Болшевикова, специалист в Ruukki, водещ световен производител на метални решения в строителството и инженеринга. „И матовата модификация на покритието дава възможност да се разширят естетическите възможности на покривното решение.“

Полимерните покрития от тип Pural®, осигуряващи надеждна защита на метала от външни фактори, удължават експлоатационния живот на улуците и позволяват използването им при всякакви климатични условия.



Зимни предизвикателства

Когато се занимавате с въпроса за създаването на дренажна система, трябва да помните за зимния "фактор". Без да се вземе предвид този проблем, собственикът на жилището рано или късно ще се сблъска със заледен покрив.

За Gstroi Георги Игнатов

Ако търсите опитна бригада, която да ремонтира Вашият покрив, то тогава сте на правилното място. Позвънете още днес на тел. 0899475737